Rövid összefoglaló a fehér eperfáról
A fehér eperfa levél és termés sikertörténete hosszú időkre nyúlik vissza a hagyományos gyógyászatban. A mai napig használják vér és anyagcsere problémákra.
A modern kutatások alapján a fehér eperlevél- és termés jelentős segítség lehet a cukorbetegség, a rossz koleszterin szint esetén, és hozzájárulhat a súlyvesztéshez is.
Nézzük át röviden az ezeket vizsgáló kutatásokat.
A fehéreper segíthet a súlyvesztés, a vércukor- és koleszterinszint javításban.
A fehér eper termése javíthatja a vércukor szintet
Egy híres brit egyetem kutatói (University of Southamton) 2017-ben 37 glükóz kontroll problémával küzdő beteget vizsgáltak. A fehér eperlevél kivonatot maltodextrinnel (egyfajta „cukor”-ral) együtt használták, hogy teszteljék a fehér eper képességét a vércukorszint szabályozásában.
Egy három fázisos teszt során a kutatók azt találták, hogy a fehér eper segít a vércukor szintet 22-24%-al csökkenteni, dupla adagok használta mellett. A kutatók összegzése szerint:
„A fehér eper levél kivonat jelentősen csökkenti a vércukor emelkedést a maltodextrin szervezetbe való bevitele utáni 120 percben. A vizsgált értékek megmutatták, hogy a fehér eper dózisnak sokkal jelentősebb hatásai voltak a placebóval szemben. Az inzulinszint emelkedést is jelentősen lecsökkentette ugyanazon idő alatt.”
Egy másik, 2016-os klinikai tanulmányban a kutatók 38 személyt vizsgáltak, akik 2-es típusú cukorbetegségben szenvednek. Két csoportra osztották őket. Az egyik csoportnak 6 hónapig fehéreper gyümölcs kivonatot adtak, a másik csoportot pedig egy vércukorszint szabályozására használható hatóanyaggal, akarbózzal kezeltek.
A kezelés után a doktorok azt találták, hogy mindkét csoport értékei jelentős mértékben javultak az evés utáni egy és két órában is. A fehér eper kivonat eredményei nem sokkal maradtak el az akarbózzal kezelt betegekétől.
Bár különbség mégis volt: a fehér epres csoport tagjainál nem tapasztaltak semmilyen mellékhatást, az „akarbózos csoport” tagjainak harmadánál viszont gyomor- és bélrendszeri problémák jelentkeztek.
A kutatók megállapították:
„Az akarbózzal összevetve a fehér eper kivonat tabletta hatásosan és biztonságosan szabályozza a vércukor szintet a 2-es típusú cukorbetegségben szenvedők esetén.”
A fehér eper segíthet megszabadulni a kilóktól
Egy olasz kutatás (F. De Ritis Institute és a Catholic University of Sacred Heart) megállapította, hogy ez az évezredek óta használt növény jelentős mértékben segíthet az elhízott vagy túlsúlyos emberek súlyvesztésében.
A kutatók 46 túlsúlyos embert vizsgáltak 90 napon keresztül. A résztvevőket szintén két csoportra osztották. Mindkét csoport ugyanazt az 1300 kalória/napos diétát kapta.
A diéta mellé az egyik csoport naponta 2,4 gramm fehér eper kivonatot kapott, míg a másik csoportnak csupán placebót adtak.
Az után követés is megegyezett: 30 naponta mindkét csoportnak megmérték a súlyukat, a derék- és comb méretüket.
Ez alatt az idő alatt a placebo csoport tagjai átlagosan kb. 3,2 kilogrammot vesztettek a súlyukból.
Az a csoport, amelynek fehér eper kivonatot adtak, átlagosan 9 kilogrammot fogyott a három hónapos periódus alatt. Az átlagos súlyvesztés a fehér epres csoport esetében -10% volt a teljes testsúlyhoz képest.
A kutatók azt is megállapították, hogy a fehér epres csoport tagjainak jelentős csökkenés mutatkozott a derék- és combméretükben is a placebóval kezelt csoporthoz képest.
A fehér eperfa levél is csökkentheti a vércukor szintet
2011-ben fedezték fel a fehér eper azon képességét, mely szerint képes lehet csökkenti a szénhidrátok lebontását.
A kutatók 76 olyan kezdeti stádiumban lévő cukorbeteg személyt teszteltek fehér eperfalevél kivonattal, akiknek vércukor szabályozási problémájuk volt.
A kutatók olyan önkéntes felnőtteket vizsgáltak 12 héten keresztül, akiknek az egyik étkezéskor placebót, a másik étkezéskor fehér eperfalevél kivonatot adtak. Azt állapították meg, hogy a fehér eperfalevél jelentősen elősegítette az alanyoknál a glükóz kontrollt az étkezéseket követő 2 órában.
Hogyan működik a fehér eper?
A fehér eper működése egyszerű: a szénhidrátot és az összetett cukrot ún. „egyszerű cukor”-rá alakítja, amit a szervezet könnyebben tud hasznosítani pl. az étkezési cukorhoz képest. Ez az egyszerű folyamat a kutatások szerint a következőképp zajlik: a fehér eper hatóanyaga megakadályozza annak a két enzimnek a működését, melyek a keményítő és az étkezési cukrok lebontásáért és felszívódásáért felelősek (amiláz, alpha-glükozidáz).
Lényegében csökkenti a glükóz felszívódását az által, hogy elősegíti a poliszachariodok egyszerű cukorra való lebontását. Ez pedig csökkenti a vércukor szintet.
Érdekességek a fehér eperről
Az ázsiai selyemhernyó tenyésztők évezredek óta fehér eperfa levéllel etetik a selyemhernyókat. De nem ez az egyetlen felhasználása a fehér eperfának. A hagyományos kínai orvoslás évszázadok óta hasznosítja a fehér eperfa levelet légzőszervi panaszokra, székrekedésre és gyulladások csökkentésére.
(A bejegyzés alapjául a következő cikk szolgált: https://www.realnatural.org/mulberry-blood-sugar-weight-loss/)